Eilabertta

Annamari Typpö

 

Eilabertan perustaja, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Rakastaa runoja, harrastaa luovaa kirjoittamista, suomentaa kaunokirjallisuutta ja uskoo vahvasti sanojen hoitavuuteen. Aikoo vielä joskus nähdä oman teoksensa kirjakaupan uutuushyllyssä.

Eilabertan tarina

 

Eilabertta syntyi oikeastaan sattumalta.

Nimensä se on saanut jo edesmenneeltä isoäidiltäni, Kivennavan Ikolan kylässä syntyneeltä Eila Bertta Hirvoselta (os. Lempinen). Köyhän perheen tyttärenä Ellu-mummo joutui jättämään koulun kesken, mutta kirjallinen lahjakkuus puski väkisin pintaan. Mummo kirjoitti elämänsä aikana satoja runoja, näytelmiä, lauluja ja lehtijuttuja ja istutti kielellä ja sanoilla leikittelyn kipinän myös minuun, tyttärentyttäreensä.

 

Opin lukemaan jo varhain ja kirjoittelin itsekin kaikenlaista pienen ihmisen kaikkivoipaisuudella. Kouluvuosina vallan otti kuitenkin kiltti, tunnollinen minäni, täydellisyyden tavoittelija. Määrittelin itseni tiukasti asiakirjoittajaksi, jonka suonissa ei luovuus virtaa. Työ asiatekstien kääntäjänä ja toimittajana vahvisti mielikuvaa entisestään, ja viimeisen niitin iski kirjoittajakurssitoveri, jonka palautteen jälkeen viimeistään luokittelin itseni asialliseksi mutta tylsäksi kirjoittajaksi.

Neljänkympin rajapyykki ja äidiksi tuleminen saivat minut arvioimaan elämääni uudelleen. Olin hukassa itseltäni. En kokenut täyttäväni paikkaani maailmassa. Pakenin toiseen todellisuuteen, jossa omistin lastenkirjakaupan ja pidin siellä satutunteja, lukupiirejä ja luovan kirjoittamisen kerhoja. Onneksi puhuin haaveistani myös ääneen. Erään ystäväni kommentin ansiosta nimittäin löysin netistä kuin sattumalta kuopiolaisen Snellman-kesäyliopiston, jossa oli juuri alkanut ilmoittautuminen lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutukseen. Hain mukaan siltä istumalta.

 

Koulutus alkoi helmikuussa 2015. Tunsin heti löytäneeni oman paikkani ja oman heimoni. Luovuuden lukkoni loksahtivat auki ensimmäisen lähiopetusviikonlopun aikana ihanan Taija Tuomisen ohjauksessa. Samalla ymmärsin, että minun missioni tässä maailmassa on auttaa muitakin vapautumaan sisäisen kriitikon kahleista ja johdattaa kaikki – niin lapset kuin aikuiset – kielen, sanojen ja tarinoiden satumaiseen maailmaan.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Erityisesti aikuisten sanataideryhmiä ohjatessani huomasin nopeasti, että kirjoittaminen on paitsi iloa ja luovuutta tuottavaa myös vahvasti terapeuttista. Taas otin erään ystäväni vinkistä vaarin ja hakeuduin lukuvuodeksi 2018–2019 Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n sekä Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen kirjallisuusterapiaohjaajakoulutukseen. Ja se oli taas menoa se! Vaikutuin koulutuksen aikana kirjoittamisen ja lukemisen hoitavuudesta sekä vuorovaikutuksen ja vertaistuen voimasta, siitä, miten syvälle ihon alle omat ja toisten sanat voivat viedä ja millaisia oivalluksia itsestään ja omasta elämästään voi niiden avulla tehdä. Missioni – haluni tehdä hyvää – vahvistui entisestään.

Eilabertan ryhmissä, pajoissa ja verkkokursseilla tarjoan sinulle mahdollisuuden samoihin oivalluksiin lukemisen ja kirjoittamisen ilosta ja hoitavuudesta – leppoisasti ja lempeästi, ilman suorituspaineita. Tervetuloa mukaan tutkimusretkelle.

Löydä itsesi ja elämäsi sanat!

Tmi Eilabertta

Y-tunnus 1784683-8

annamari.typpo@eilabertta.fi

p. 050 387 4005

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

Seuraa Eilaberttaa

© 2019 Tmi Eilabertta, suunnittelu ja toteutus Aini Design Oy